Prodavnice metraže i pribora za šivanje u Sarajevu – Dio II

[IMG]http://i21.photobucket.com/albums/b253/Narya1590/PC120212-1.jpg[/IMG]

U ovom postu slijedi kratak pregled prodavnica metraže i pribora za šivanje u dijelu Sarajeva od Centra do Otoke. To su one prodavnice za koje ja znam, jer nisam baš okolo gledala ima li nekih novih, pa tako ako neko zna za još neku koju nisam ovdje navela neka javi da je uključimo u listu.

U ulici Zmaja od Bosne, od Pofalića prema Socijalnom, u nizu prodavnica među kojima se nalazi prodavnica Primus Balkan (nju navodim kao orjentir), nalazi se jedna mala prodavnica metraže na kilo. Tu se mogu naći zgodni dekorativni materijali, zavjese,materijali za presvlačenje namještaja, a u drugoj polovini prodavnice materijali za odjeću.Ponekad imaju lijepog lana (mada je izbor ograničen na dvije ili tri boje) ili žerseja sa manje ili više elastina. Kilogram materijala je 20 KM. Pribora za šivanje ovdje nema, ali imaju u ponudi nekoliko vrsta cintelina različite debljine i boja. I dosta restlova koji se mogu iskoristiti kao postava za torbe i slično.

U Ulici Paromlinska (do hemijske čistionice koja se nalazi na raskršću prema Merkatoru), nalazi se prodavnica La Babush. La Babush ima i web stranicu koja doduše nije aktivna, ali nadam se da rade na njoj. Bilo bi šteta da web stranica na proradi, jer je radnjica slatka i imaju stvarno dobre materijale po povoljnim cijenama.  Iako je radnja mala imaju priličan izbor materijala, a može se naći od svega pomalo – od klasičnih štofova do nekih otkačenih dezena. Kada sam zadnji put išla izbor pribora za šivanje nije bio velik, pa se nadam da su u međuvremenu proširili ponudu.

U Robotu na Socijalnom ima prodavnica metraže. Sad ću vam slagati, je li Mitex ili Profitex – to ne znam, ali uglavnom koliko sam vidjela ponuda je usmjerena na malo "ozbiljnije" materijale. Možda ako vam treba za kaput, kostim sa suknjom ili pantalonama možete ovdje naći neki materijal koji je za to pogodan.

Preko puta Robota u Hrasnom, tačnije u onoj maloj zgradi sa prodavnicama koja gleda na ulicu kojom prolazi trolejbus je prodavnica metraže Mitex.

Par informacija od Sarajke koja je posjetiteljka bloga: 

U ulici Envera Šehovića (blizu buregdžinice MM) su dvije radnjice s metražom – u jednoj je izbor loš, a preko puta je otvorena nova, mala ("Kašmir") i ima super izbor materijala i šivaćeg pribora.

U ulici Džemala Bijedića, tačnije u onoj velikoj zgradi koja gleda na tramvajsku prugu preko puta DZ Omer Maslić), takođe je prodavnica metraže koja je još uvijek aktivna. Radnja je malo skuplja od La Baboush i Kašmira.

Na otvorenoj pijaci na Otoci ima nekoliko štandova sa materijalima, uglavnom za store, prekrivače i sl. ali ima i materijala za odjeću. Također ima jedna teta koja prodaje pribor za šivanje, ima milion điđa (dugmad, konci, trakice, gume, nitne te bobice i kukice, žice i sl. za izradu nakita).

Dodano 01.04.2011.

U Titovoj ulici na strani gdje je Sam Shop ima prodavnica materijala. Mislim da se zove Dinally ili tako nešto. Nisam ulazila, ali čini mi se da ima dosta lijepih materijala. Onako iz izloga izgledaju kao da su dizajnerski, skuplji, za specijalne prigode.

********************************************************************************************************

Kao što sam rekla dodavaću ili oduzimati informacije u ovaj post kao i u prethodni kako bi bile uvijek tačne. Nadam se da će koristiti svima koji planiraju da se bave šivanjem, jer su ove informacije početnicima najpotrebnije. Ovi iskusni već vjerovatno znaju

 

10 komentara

  1. U Envera Šehovića (blizu buregdžinice MM) su dvije radnjice s metražom – ova koju si spomenula još uvijek postoji ali izbor je loš; preko puta je otvorena nova, mala (čini mi se da se zove Kašmir), i ima super izbor materijala i šivaćeg pribora.

    A ona radnja preko puta DZ Omer Maslić je još uvijek aktivna mada je malo skuplja od La Babush i Kašmira 🙂

    Na otvorenoj pijaci na Otoci ima nekoliko štandova sa materijalima, uglavnom za store, prekrivače i sl. ali ima i materijala za odjeću. Također ima jedna teta koja prodaje pribor za šivanje, ima milion điđa (dugmad, konci, trakice, gume, nitne te bobice i kukice, žice i sl. za izradu nakita).

    Eto, moj doprinos ovom lijepom blogu! 🙂
    LP,
    Sarajka

    P.S. Da, ima još jedna mala radnjica preko puta Branko Lazić škole, na Drveniji, nisam ušla sto godina pa nemam pojma kakvo je stanje ali nedavno prođoh pa vidjeh da još uvijek postoji pa ako ti je usput virni! 😉

  2. Odlican blog, svaka cast.
    Da li mozda znate gdje mogu kupiti malo deblji pamuk (poput onog od kojeg se prave tanje duxerice i sl.)? Imam namjeru da sasijem neke dux za svoj ukus, pa sad ne znam koliko je to izvodljivo? Hvala unaprijed.

Komentariši